Wednesday, July 22, 2009

Jika Pas Sudi Mendengar

Dipetik dari blog Dr Moh Asri Zainul Abidin


Oleh kerana perkataan Islam disebut dalam nama PAS, maka parti itu hendaklah menghentikan sikap suka mencerca dan memaki hamun orang lain yang berbeza pendapat dengan mereka. Pemimpin tertinggi parti tersebut hendaklah menasihati ahli-ahli mereka terutama dalam laman-laman web mereka, agar berakhlak dengan orang lain.

Apakah setiap kali berbeza pendapat mereka perlu mencerca pihak yang mereka tidak suka?! Mereka seakan lupa bahawa perkataan dan tulisan cercaan mereka itu akan dibawa ke mahkamah Allah di akhirat. Sebahagian mereka menghalalkan cercaan itu dengan menyatakan ‘orang lain’ lagi teruk. Apakah jika orang lain anda anggap teruk, maka anda boleh melakukannya juga?

Apakah akan terjadi kepada masa depan negara jika kita mengajar budaya ‘jangan berbeza pendapat dengan pemimpin kami, jika tidak awak kami maki”!! Maka rosaklah kebebasan bersuara dan berfikir. Apatah lagi jika isu agama dimasukkan. Sehingga kepada sesama sendiri, dicerca dan dihina.

Mereka hina dan mencerca pemimpin sendiri apabila berlaku perbezaan dalam isu ‘Kerajaan Perpaduan’. Mereka maki Tan Sri Harussani apabila mereka sudah tidak sebulu lagi dengannya. Dulu, mereka juga memaki saya. Lihatlah selepas kenyataan ini dikeluar, sebahagian mereka akan menyambutnya dengan makian dalam blog-blog mereka.

Saya bukan bermusuh dengan PAS, tapi saya memberi teguran sebagai seorang muslim kepada mereka, seperti mana banyak perkara saya memberi pandangan kepada UMNO juga. Generasi muda dan terpelajar makin mampu menilai. Budaya politik maki hamun dan carut marut kerana perbezaan pendapat bukan akhlak Islam, juga bukan kematangan politik masa depan”.


Islam harus bersatu, bukan mencaci-caci. Mereka yang terpengaruh dengan cacian ini adalah dikalangan mereka yang mengikut pandangan politik barat. Sanggup melihat melayu itu berpecah. Seharusnya UMNO dan PAS bersatu.

2 comments:

FFCrew Team July 22, 2009 at 6:04 AM  

dalam pebulisan ini...
ketua pemuda pas telah menulis di blog nya

http://episodeperjuangan.blogspot.com/2009/07/pas-sedia-mendengar.html

terdapat juga respons dalam jawapanya itu

pria malaya July 26, 2009 at 9:44 PM  

baru nk btau benda yg sama..thanks coz sudi timbul persoalan, dlm masa yg sama sertai jawapan balasnya..

apa yg dilontarkan oleh ketua pemuda PAS itu, itulah luahan dan pendapat saya..

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP